vrijdag 11 september 2015

Staat de gemeente Veere hierbij stil??

Staand want-visserij.

Sportieve en economische schaden voor kustdorpen Walcheren, wordt de gemeente Veere nog wakker of blijven ze op hun handen zitten.

Op de vraag of de wand-visserij toegestaan is zegt de gemeente:
"Staand want is verboden in de gemeente Veere. Enige uitzondering: beroepsvissers. Over beroepsvissers gaan wij niet; die krijgen een vergunning van het ministerie van Economische Zaken."

Walcheren telt duizenden sportvissers en honderden bezitters van kleine bootjes deze vormen te samen niet alleen een sportief en toeristisch event maar zijn economisch gezien een grote inkomsten bron voor de dorpen in de gemeente Veere.

Er valt nagenoeg niets meer te vangen, voor het strand en tussen de palen wordt alles net netten totaal leeggevist. De sportvissers haken massaal af en de toeristische en economische schaden is groot voor de plaatselijke middenstand. 

* Boten worden verkocht wat de plaatselijke pomphouder duizenden liters per       week scheelt.
* Opslagplaatsen en campingplaatsen worden opgezegd, gevolg .. leegstand.
* De omzet hengelsportzaken van vismateriaal, visaas zagers enz. is al               gedaald met 20 tot 25 %.
* En het vertrek van deze vis toeristen met hun uitgaan en levensbehoefte treft     het hele dorp.
* En niet te vergeten het vis plezier van duizenden mensen

Wordt er dan geen actie ondernomen richting het ministerie van Economische Zaken, eind 2015 lopen de vergunningen voor het staand want vissen af en moeten voor 2016 opnieuw worden afgegeven.
Na ik begrepen heb zijn er in de afgelopen paar jaar honderden meldingen van zowel sportvissers als dorpsbewoners binnengekomen over dit gebeuren
Dan vraag ik me af ...... heeft iemand bij de gemeente hier weleens bij stilgestaan.

En wat de zeebaars betreft: de populatie is in de afgelopen jaren zo achteruit gegaan dat de minimum maat van 36 naar 42 cm is gezet en dat de sportvisser nog maar 3 vissen mee nemen. De staand want vissers vangen alles weg groot en klein.


Met soortgelijke bootjes worden de netten uitgezet en alles voor de kust weggevangen groot en klein.

Antwoord gemeente Veere:

Mooi artikel en actie van sportvisserij Nederland, maar als je er zelf als gemeente niet dicht op blijft zitten worden in 2016 de vergunningen gewoon opnieuw afgegeven. 
Zorg dat ze weg blijven bij stranden en paalhoofden de enige manier om de economisch schade voor de toekomst te voorkomen. Trek zelf te strijden bij Economische Zaken tegen deze vorm van visserij vlak voor de kust.